понедельник, 3 ноября 2014 г.

Працюємо за календарем!

У першій декаді листопада

Шановні читачі! Ми продовжуємо у Книжковому медіа клубі роботу за направленням цікаві Інформини для Світочанської родини за календарем знаменних та памятних дат у листопаді 2014 року. Звичайно,  кожен день нашого життя – це певні події, дати, ювілеї, про які варто знати , і, звичайно, про всі на наших зустрічах не розповісти. Але на самих актуальних, цікавих пропоную зупинитись.
У Києві введена до експлуатації перша черга метрополітену. Київський метрополітен у Радянському Союзі на той час був третім після Московського та Ленінградського.
 На той час це була всього  пятикілометрова дільниця, яка зєднала 5 станцій:Вокзальна,Університет,Хрещатик,Арсенальна та Дніпро.
День украї́нської писе́мності та мо́ви - свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем - це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора - Літописця. Дослідники вважають, що саме з Преподобного Нестора – літописця почалася писемна українська мова.
О мово,ти як дивная сопілка,
То звеселяєш, то хвилюєш рнас.
Тобі вклонялись Леся Українка
Й благословенний батько наш Тарас.
Від інших мов ти не гірша,
Для українців – наймиліша,
Пісенна, ніжна і дзвінка
Мова Шевченка і Франка.

В Україні може з’явитися ще один вид художнього розпису – чернятинський.
Параска Хома працює в галузі декоративного розпису. У її картинах переважають квітково - рослинні композиції. Майстриня малює шовкові айстри, півонії, калиновий цвіт, дивовижних птахів і плоди, цвітіння садів і все, що росте і духмяніє, колоситься на наших луках, гаях, на городах. До речі, Параска Хома не використовує у своїх картинах чорний колір. Пояснення художниці просте: Земля хоч і чорна, а яке буйноцвіття родить! У творчому доробку майстрині – понад 5 тисяч творів. 
Завітай до бібліотеки, дізнайся більше!

Комментариев нет:

Отправить комментарий